GDR-architecten bvba is een multidisciplinair team van architecten en burgerlijk ingenieur-architecten. Het realiseren van hedendaagse architectuur waarbij stedenbouwkundige en architecturale kwaliteiten verzoend worden met functionele logica & duurzaamheid is onze doelstelling.

BROWSE BY CATEGORY :

BROWSE BY TAGS :

Projecten | Nieuwbouw 14 appartementen

Nieuwbouw 14 appartementen

Nieuwbouw 14 appartementen

Eindeke, Ledeberg

PROJECT INFO

  • CATEGORIE : appartementen
  • PROJECT TYPE : vervangingsbouw
  • LOCATIE : Routebeschrijving
  • NAAM OPDRACHTGEVER : Huisvesting Scheldevallei
  • OPLEVERINGSDATUM : 21.12.2010 (VO)
  • BOUWKOST : € 2.017.676,24 (BTW excl.)
  • AANNEMER : Bouwcentrale Modern
  • IR STABILITEIT : Ingenieursbureau Norbert Provoost
  • IR TECHNIEKEN : EDV Engineering & Consulting
  • HUIDIGE DOSSIERFASE : Opgeleverd

Op de site “Het Eindeke” langs de drukke Hundelgemsesteenweg werden twee nieuwe bouwvolumes gerealiseerd, met elk 14 duplexappartementen over 4 bouwlagen. Deze nieuwbouwappartementen vervangen de gesloopte woonentiteiten (verouderde woningen en duplexappartementen).

Voor elk bouwblok werd een afzonderlijk architectenbureau aangesteld. Door de beperkte afstand tussen beide bouwblokken, was onderling overleg noodzakelijk. Dit leidde tot twee vrij gelijkaardige volumes, doch ook duidelijk verschillend door het plaatsen van eigen klemtonen en materiaalgebruik.

Op het bestaande en te behouden appartementsgebouw na werd het volledige terrein hertekend.

Het appartementsgebouw, ontworpen door GDR-architecten, is parallel gelegen aan de autosnelweg (E17). Langs deze zijde werd het gebouw vrij gesloten gehouden en situeren zich in hoofdzaak dienstruimtes (o.a. de tellerlokalen, keuken, …) en circulatie. Het bouwvolume functioneert als het ware als een stuk geluidsmuur t.o.v. het groene binnengebied. In de 30m-brede zone tussen het gebouw en de autosnelweg worden een gemeenschappelijk afvallokaal, bergingen voor de verdiepingsappartementen en 12 carports voorzien.
Langs de zuidzijde heeft het gebouw een meer open karakter: hier situeren zich alle leefruimtes, tuintjes en terrassen.

De duplexappartementen over het gelijkvloers en de 1ste verdieping hebben elk een afzonderlijke toegang vanop de straat. Op vraag van de bouwheer tellen deze appartementen telkens 4 slaapkamers, met uitzondering van het hoekappartement dat beschikt over 3 slaapkamers. De leefruimte en keuken bevinden zich op het gelijkvloers, de badkamer en slaapkamers op de verdieping. De leefruimtes zijn zuid-georiënteerd en geven uit op een tuintje met individuele tuinberging. Deze tuintjes grenzen aan het gemeenschappelijk binnengebied (groenzone).

De duplexappartementen over de 2de en 3de verdieping tellen elk 3 slaapkamers en zijn toegankelijk via een open galerij. Deze galerij bevindt zich langs de voorgevelzijde van het gebouw en is via een gemeenschappelijke inkom bereikbaar met lift en trap. Bij deze appartementen bevinden de slaapkamers en badkamer zich op de 2de verdieping (toegangsniveau) en de keuken, leefruimte en het terras (zuidgericht) op de 3de verdieping.

Rekening houdend met de geluidshinder van de autosnelweg, de spoorweg en de Hundelgemsesteenweg, werden akoestische beglazing en akoestische ventilatieroosters toegepast, wat sterk bijdraagt tot het comfort en de leefbaarheid van dit nieuwbouwproject.

MATERIALEN

  • gevelmaterialen: bleke en donkere baksteen; terrassen en plafond galerij: vezelcementplaat
  • noodtrap + afsluitende wand zijde spoorweg: architectonisch prefabbeton
  • dragende stalen kolomstructuur galerij : rondom geïsoleerd en bekleed met gecoate staalplaat
  • buitenschrijnwerk appartementen: gecoate PVC, U-waarde beglazing max. 1,1 W/m²K
  • buitenschrijnwerk gemeenschappelijke delen: gecoat staal
  • spouwisolatie 8cm polyurethaan
  • terrassen en galerij: min. 10 cm polyurethaanisolatie, dichting EPDM, betontegels op dragers
  • plat dak: min. 14 cm polyurethaanisolatie, dichting EPDM
  • borstwering galerij en noodtrap: gecoat staal
  • borstwering terrassen: gecoat aluminium
  • vloerisolatie gelijkvloers: 14cm gespoten polyurethaan
  • zwevende dekvloeren met akoestische isolatie
  • akoestische beglazing + akoestische ventilatieroosters (nabijheid E17, spoorweg, Hundelgemsesteenweg)
  • centrale verwarming en sanitaire warmwaterproductie:  condenserende gaswandketels met hoogrendement
  • ventilatiesysteem C
  • regenwaterput 35.000 liter: hergebruik regenwater voor 14 WC’s, dienstkraan op elk terras, uitgietbak

 

Referentie GDR-architecten: GLEIND02

PDF Downloaden

gleind02-projectpage-inline-001

gleind02-projectpage-inline-002

gleind02-projectpage-inline-003

GERELATEERDE PROJECTEN