GDR-architecten bv is een multidisciplinair team van architecten en burgerlijk ingenieur-architecten. Het realiseren van hedendaagse architectuur waarbij stedenbouwkundige en architecturale kwaliteiten verzoend worden met functionele logica & duurzaamheid is onze doelstelling.

BROWSE BY CATEGORY :

BROWSE BY TAGS :

Projecten | Nieuwbouw 42 appartementen

Nieuwbouw 42 appartementen

Nieuwbouw 42 appartementen

Robijnstraat & Morganietstraat, Gent

PROJECT INFO

 • CATEGORIE : appartementen
 • PROJECT TYPE : nieuwbouw
 • LOCATIE : Routebeschrijving
 • NAAM OPDRACHTGEVER : Volkshaard cvba-so
 • OPLEVERINGSDATUM : 12.05.2022 (VO)
 • BOUWKOST : € 6.567.626,96 (excl. btw)
 • AANNEMER : Artes Depret nv, Kruibeke
 • IR STABILITEIT : Ingenieursbureau Fraeye & Partners
 • IR TECHNIEKEN : Micconsult
 • EPB VERSLAGGEVER : VCPA
 • HUIDIGE DOSSIERFASE : Opgeleverd

De opdrachtgever wenst een aantal bestaande appartementen aan te passen aan de huidige woonstandaard. Een renovatie van de appartementen is echter niet haalbaar wegens enerzijds een té beperkte vloeroppervlakte per appartement en anderzijds een aantal niet oplosbare technische gebreken aan de bestaande constructies. Bijgevolg worden de bestaande bouwvolumes gesloopt, waarna een vervangingsbouw met 42 appartementen gerealiseerd wordt.

De vervangingsbouw, met 11 appartementen gelegen langs de Morganietstraat en 31 appartementen gelegen langs de Robijnstraat, behoudt de volumetrie van de bestaande bouwvolumes: er is een opdeling in kleinere volumes, waartussen er doorzicht mogelijk is vanaf de straat naar het achtergelegen binnengebied. In de ruimtes tussen de bouwvolumes wordt telkens de verticale circulatie voorzien. De verticale circulatie geeft aan de achtergevel van de volumes uit op gallerijen die op hun beurt de woongelegenheden ontsluiten.

Zowel de verticale circulatie als de gallerijen bevinden zich in open lucht, om het doorzicht tussen de bouwvolumes maximaal te behouden. Dit laat bovendien toe om alle gemeenschappelijke delen uit te voeren in ruwbouwmaterialen – en dus robuust en onderhoudsarm.

Elk bouwvolume wordt gekenmerkt door éénzelfde vormenveloppe: 3 volwaardige bouwlagen met een 4e teruggetrokken bouwlaag. Door per bouwlaag de terrassen en gallerijen anders te concipiëren (nu eens opgehangen aan het bouwvolume, dan weer uitgespaard in het bouwvolume) ontstaat binnen die enveloppe een speelse variatie tussen binnen & buiten. Het gebruik van luchtbalken en schermen ter hoogte van de terrassen versterkt dit effect.

De gelijkvloerse appartementen, 12 in totaal, zijn van het type 1/2 en geschikt voor rolstoelgebruikers. De 19 overige appartementen van het type 1/2 bevinden zich op verdiepingen 1 en 2. Voorts omvat de vervangingsbouw ook 11 appartemten van het type 2/3. Dit zijn telkens duplex-appartementen waarvan de toegang en de leefruimtes zich op verdieping 2 bevinden, terwijl de nachtruimtes op de teruggetrokken 3e verdieping gelegen zijn.

 

Referentie GDR-architecten: VHNIEUW7

PDF Downloaden


vhnieuw7-projectpage-inline-001

vhnieuw7-projectpage-inline-002

vhnieuw7-projectpage-inline-003

 

GERELATEERDE PROJECTEN