GDR-architecten bv is een multidisciplinair team van architecten en burgerlijk ingenieur-architecten. Het realiseren van hedendaagse architectuur waarbij stedenbouwkundige en architecturale kwaliteiten verzoend worden met functionele logica & duurzaamheid is onze doelstelling.

BROWSE BY CATEGORY :

BROWSE BY TAGS :

Projecten | Renovatie industriële gevel

Renovatie industriële gevel

Renovatie industriële gevel

New Orleansstraat, Gent

PROJECT INFO

  • CATEGORIE : bedrijven-commerciële-ruimtes, gevelrenovatie
  • PROJECT TYPE : renovatie
  • LOCATIE : Routebeschrijving
  • TYPE OPDRACHTGEVER : bedrijf
  • NAAM OPDRACHTGEVER : DS Smith
  • HUIDIGE DOSSIERFASE : Voorontwerp

DS Smith is een wereldwijde producent van (golf)kartonnen verpakkingen en heeft in België o.a. een vestiging in Gent. Voor de fabrieksloods is het Impact Center gelegen. Dit gebouw omvat enkele vergaderruimtes en een voorbeeldwinkel waar de producten tentoongesteld worden.

ONDERZOEK

Er worden echter enkele comfortklachten vastgesteld in het Impact Center. Daarom liet DS Smith thermografische foto’s nemen om de koudebruggen in kaart te brengen. Bijkomend werd ook de huidige warmtecapaciteit van het gebouw ingeschat via een meetcampagne. Ten slotte werd een EPB-berekening van de huidige toestand gemaakt om het effect van enkele maatregelen te kunnen kwantificeren.

Uit hun onderzoek blijkt dat de muuropbouw bestaat uit betonnen elementen zonder isolatie. Dit resulteert in grotere warmteverliezen, wat op zijn beurt kan leiden tot een minder gelijkmatige temperatuur en een gevoel van tocht. Er is echter wel een grote luchtspouw aanwezig, welke de U-waarde in positieve zin bevordert, maar helaas heeft de totale muuropbouw een ontoereikende U-waarde. Ook de thermografische foto’s bevestigen dit.

Daarnaast is het dak ook niet geïsoleerd, en daar dit een grote oppervlakte is, is deze ook verantwoordelijk voor de grootste energieverliezen.

ONTWERP

Er werd aan GDR-architecten gevraagd om een ontwerp te maken voor een nieuwe gevel, waarbij zowel de gevel als het dak geïsoleerd worden, rekening houdend met de max. U-waarde-eis. Dit draagt bij tot een beter comfort. Het onderzoek bevestigt dat de energieverliezen met zo’n 70% zouden dalen door deze ingrepen

Aangezien DS Smith een grote multinational is, moest er rekening gehouden worden met de huisstijl van het bedrijf. Hieruit volgde een schetsontwerp waarbij enerzijds de verschillende breedte van de gevelbeplating, en anderzijds de kleuraccenten die ook in het logo voorkomen, zorgden voor een speels effect. Er werd geopteerd om het buitenschrijnwerk te behouden, daar deze nog recent (2014) vervangen werd. Er wordt overwogen om een extra raam in de zijgevel te plaatsen, zodanig dat ook deze ruimte niet louter een lege opslagplaats blijft.

Referentie GDR-architecten: DSSMITH8

PDF Downloaden

GERELATEERDE PROJECTEN