GDR-architecten bv is een multidisciplinair team van architecten en burgerlijk ingenieur-architecten. Het realiseren van hedendaagse architectuur waarbij stedenbouwkundige en architecturale kwaliteiten verzoend worden met functionele logica & duurzaamheid is onze doelstelling.

BROWSE BY CATEGORY :

BROWSE BY TAGS :

Projecten | Renovatie residentie Duinpark

Renovatie residentie Duinpark

Renovatie residentie Duinpark

Fairybankhelling, 8670 Oostduinkerke

PROJECT INFO

  • CATEGORIE : appartementen, gevelrenovatie,
  • PROJECT TYPE : renovatie
  • LOCATIE : Routebeschrijving
  • NAAM OPDRACHTGEVER : VME Residentie Duinpark
  • OPLEVERINGSDATUM : 14.02.2023 (VO)
  • BOUWKOST : € 4.196.532,31 (excl. btw)
  • AANNEMER : Artes Depret nv, Kruibeke
  • HUIDIGE DOSSIERFASE : Opgeleverd

In samenwerking met Architectenbureau Bressers.

Residentie Duinpark werd eind jaren ’50 opgetrokken in een eenvoudige, modernistische stijl. Het gebouw kwam stelselmatig tot stand op de funderingen voor een casino. Op een sokkel in natuursteen bevindt zich een volume bestaande uit geglazuurde witte bakstenen met bruine verticale accenten. Destijds was het gebouw vrijwel volledig ingebed in het duinenlandschap. Tussen de grote ramen van de leefruimtes waren oorspronkelijk gekleurde vlakken, geel, rood en blauw, uitgevoerd als schilderwerk, aanwezig. In de loop der jaren werden deze kleurvakken bekleed met een witte beplating. De speelse kleuraccenten in de gevel fungeerde als herkenningspunten en positioneerden het gebouw in de deining van de duinen.

Vandaag is het volume zijdelings omsloten door appartementsblokken. Aan de kant van de Noordzee bestaat de link met de duinen nog. Het gebouw is niet beschermd noch opgenomen in de inventaris van Onroerend Erfgoed, hoewel het daar zijn plaats zou kunnen krijgen. Het gebouw is toe aan een algemene en grondige renovatie. Waterinfiltraties hebben voor belangrijke betonschade gezorgd en veel materalen zijn aan vervanging toe. De visie van de mede-eigenaars strookt met deze van de architecten en omvat het opwaarderen van het gebouw met respect voor de originele architectuurtaal.

Het doel is om de straatgevels en het platte dak te isoleren naar hedendaagse normen. Hierbij wordt gekozen voor duurzame oplossingen met een lange levensduur. Zo worden bijvoorbeeld de gekleurde vlakken opnieuw tot leven gebracht, ditmaal gerealiseerd met geglazuurde gevelstenen die zo goed als mogelijk de originele kleuren benaderen.

Referentie GDR-architecten: DUINPA01

PDF Downloaden

Foto’s nieuwe toestand: © Studio Bourgeat

 

GERELATEERDE PROJECTEN