GDR-architecten bv is een multidisciplinair team van architecten en burgerlijk ingenieur-architecten. Het realiseren van hedendaagse architectuur waarbij stedenbouwkundige en architecturale kwaliteiten verzoend worden met functionele logica & duurzaamheid is onze doelstelling.

BROWSE BY CATEGORY :

BROWSE BY TAGS :

Projecten | Interne verbouwing amateurtheater La Barraca

Interne verbouwing amateurtheater La Barraca

Interne verbouwing amateurtheater La Barraca

Muinkkaai, Gent

PROJECT INFO

  • CATEGORIE : cultuur-sport, interieur
  • PROJECT TYPE : renovatie
  • LOCATIE : Routebeschrijving
  • NAAM OPDRACHTGEVER : La Barraca vzw
  • OPLEVERINGSDATUM : 2016
  • AANNEMER : GTB Constructies
  • HUIDIGE DOSSIERFASE : Opgeleverd

CULTURELE  FUNCTIE

La Barraca” heette het ondertussen legendarisch geworden gezelschap waarmee dichter-theatermaker Federico Garcia Lorca (1898-1936) in de woelige jaren ’20 het Spaanse platteland rondreisde. De man had een edel doel: theater dichter bij de mensen brengen. En hij had vooral ook een –voor die tijd alleszins- gedurfd motto: theater maken dat zich niet liet beperken door tradities of regels, theater dat wilde amuseren, en tegelijk bewust maken, theater zonder vooroordelen, open en pluralistisch.

In 1989 werd het Gentse gezelschap “La Barraca theater-op-schoot” opgericht. De naamkeuze is niet toevallig… Binnen het universum van de amateurtheatergezelschappen probeert La Barraca een soort theater te brengen dat vooral niet binnen de lijntjes kleurt. Theater dat verhalen wil vertellen die nog niet verteld zijn. Theater dat zéér dicht bij het publiek staat. Stout theater.

Sinds 1995 is het theatergezelschap La Barraca gehuisvest in de losstaande achterbouw van het huis aan de Muinkkaai 16 in Gent.

Die achterbouw heeft in de loop van vorige eeuw dienst gedaan als ondermeer een kleine schoenenfabriek. Daarvan getuigen nog de stalen rails voor goederenwagentjes – in de gang tussen beide huizen – die eertijds ongetwijfeld tot op de (Muink)kaai doorliepen. Later werd het gebouwtje gebruikt door een kunstschilder als atelier, en vond ook het Gentse studenten theatergezelschap CASCANDO er een tijd onderdak. In de periode voor 1995 werden in het zaaltje ook al regelmatig opleidingen voor podiumkunsten georganiseerd door het ICVA (Interfederaal Centrum Voor Amateurtheater).

Het gebouw heeft dus sinds geruime tijd een culturele functie.

LA BARRACA THEATER-OP-SCHOOT

Vanaf het moment dat het gezelschap La Barraca al meer dan 20 jaar geleden deze plek als zijn vaste basis kon betrekken, heeft het gebouw continu gefungeerd als een miniatuur cultureel centrum, met een sterke betrokkenheid in de wijk en de ruime Gentse stadsomgeving. Het wijkcomité Muinkpark komt bijvoorbeeld regelmatig in groep naar de voorstellingen in La Barraca kijken.

De binnenruimte van het gebouwtje werd door een leger vrijwilligers in de loop der jaren ingericht tot een multifunctioneel theaterzaaltje dat maximaal plaats biedt aan 50 personen. Publiek en acteurs zitten in deze kleine ruimte zo dicht bij elkaar, dat La Barraca zichzelf – met enige trots – omdoopte tot La Barraca theater-op-schoot, het kleinste theatertje van Gent.

Onder die naam is La Barraca ondertussen erg bekend en zelfs enigszins berucht geworden bij een ruim en trouw theaterpubliek:

Bekend om het feit dat er minimaal vier, maar soms zelfs vijf tot zes toneelproducties per jaar op de planken worden gezet. Daarbij zijn in totaal ruim honderd actieve leden betrokken, van acteurs tot regisseurs, theaterschrijvers, decorbouwers, lichtontwerpers, technici, make-up artiesten, enz. Alle afkomstig uit Gent en omstreken. Van alle leeftijden, alle nationaliteiten en alle mogelijke overtuigingen.

Berucht is La Barraca om het feit dat zij  – in tegenstelling tot bijna alle andere amateurgezelschappen -  meestal originele, nieuwe toneelcreaties op de planken zet. En dat daarvoor steeds een beroep wordt gedaan op eigen Vlaams schrijftalent. Die eigen creaties krijgen van het publiek steevast veel lof omwille van hun eigentijds, gedurfd en “stout’ karakter. Getuige daarvan de “ranking” die op één na tot de top van de provincie Oost-Vlaanderen behoort.

Naast het opzetten van theaterstukken, geeft La Barraca ook verschillende opleidingen aan jonge Gentse amateur-acteurs, lichtontwerpers en technici. Enkelen daarvan hebben mede dank zij deze cursussen het amateurcircuit ingeruild voor de professionele theaterwereld. Iets waarop La Barraca ook erg trots is.

Kortom, als amateurgezelschap heeft La Barraca een quasi-professionele kwaliteit, een stevige, lokaal verankerde organisatie en werking, op een ideale plaats, tussen de mensen. Letterlijk midden in Gent.

ARCHITECTUUROPDRACHT

Vanuit een toekomstgerichte visie nam het bestuur in 2014 GDR-architecten onder de arm.

De vraag: een interne herschikking van een aantal ruimtes, het verhogen van de toelaatbare capaciteit van 50 tot minstens 75 personen (aantal bezoekers + acteurs + medewerkers), het herwerken van de foyer tot een aantrekkelijke ruimte om te vertoeven, …

Een kleine maar fijne opdracht!

Beperkt in ruimte en budget én gebonden aan diverse wetgevingen ging GDR-architecten de uitdaging aan. Brandveiligheid, Algemeen Bouwreglement Stad Gent, Politieverordening publiek toegankelijke inrichtingen, EPB-wetgeving, Hemelwatertoets, …: een studie en synthese van deze reglementeringen vormde de randvoorwaarden waarbinnen het project diende te worden uitgewerkt.

Waar voorheen de regiekamer slechts met ladder bereikbaar was, kwam een volwaardige – brandveilige – trap in de plaats. Daarnaast werd op de verdieping – ondanks de beperkte hoogte van 1,90m – een ruimere kleedkamer ingericht om de acteurs zich in alle rust te laten voorbereiden op hun act.

Met een totale netto-hoogte van 4,10m restte voor de bar onder de kleedruimte slechts een vrije hoogte van 2,10m. Waar je – nét door de beperkte hoogte – door de bar wordt aangetrokken, ontspant de ruimte in de foyer zich terug over de volle hoogte: een fijne plek om alle emoties door te spoelen en gezellig na te kaarten.

De zaal werd op 22 oktober 2016 feestelijk heropend.

PDF Downloaden

Referentie GDR-architecten: BARRACA1

barraca01-projectpage-inline-04

barraca01-projectpage-slider-01

barraca01-projectpage-inline-02

barraca01-projectpage-inline-03

GERELATEERDE PROJECTEN