GDR-architecten bv is een multidisciplinair team van architecten en burgerlijk ingenieur-architecten. Het realiseren van hedendaagse architectuur waarbij stedenbouwkundige en architecturale kwaliteiten verzoend worden met functionele logica & duurzaamheid is onze doelstelling.

BROWSE BY CATEGORY :

BROWSE BY TAGS :

Projecten | Nieuwbouw Woning DM

Nieuwbouw Woning DM

Nieuwbouw Woning DM

Mariakerke

PROJECT INFO

  • CATEGORIE : woningen
  • PROJECT TYPE : nieuwbouw
  • TYPE OPDRACHTGEVER : Particulier
  • AANNEMER : Ruwbouw: Geurs Bouwwerken, Drongen / Dak-en gevelwerken: Pagidak, Denderwindeke / Aluminium schrijnwerk: Ramaco, Eeklo
  • IR STABILITEIT : Artex, Dendermonde
  • EPB VERSLAGGEVER : mijnEPB, Gent
  • HUIDIGE DOSSIERFASE : Opgeleverd

De opdrachtgever kocht het perceel jaren geleden, als moestuin en speeltuin vlakbij de huidige woning. De ligging en de mogelijkheden van het perceel, de oriëntatie, de buurt, … waren dus à priori heel goed gekend en bestudeerd.

Het perceel is geschikt voor halfopen bebouwing, en vormt het einde van een huizenrij van 6 woningen, die alle bestaan uit 2 bouwlagen met hellend dak en eventuele uitbouw op de 2e verdieping.

Qua oriëntatie is de achtergevel noord-oost gericht en de zijgevel zuid-oost. De wensen van de opdrachtgever: een uitbouw met zicht op de tuin maar toch voldoende zonlicht binnenbrengen; daarnaast ook aandacht voor energiezuinigheid – zonder daarbij over te gaan tot passiefbouw – en de mogelijkheid tot levenslang wonen.

Dit werd vertaald in een ontwerp met grote openheid naar de tuin toe, en met doordachte openingen in zij- en voorgevel. Deze gevelopeningen brengen een overvloed aan licht binnen, zonder daarbij de zon als hinderlijk te ervaren. Voordeel is tevens dat het plaatsen van een externe zonwering hierdoor kan vermeden worden (oververhitting is niet aan de orde).

Een zithoek op de eerste verdieping – rechts vooraan – laat toe om van de namiddag- en avondzon te kunnen genieten. Deze zithoek heeft een grote verbondenheid met het gelijkvloers leefgedeelte d.m.v. een vide, maar is afgescheiden van het nachtgedeelte gelet op verwarming en akoestiek.
Het gelijkvloers omvat verder een inpandige garage en bureau-ruimte.

Naast de zithoek en het oudergedeelte (slaapkamer, dressing, badkamer) is op de eerste verdieping tevens de technische ruimte met wasplaats terug te vinden. Een centraal geplaatste leidingkoker passeert deze technische ruimte en loopt door tot op zolder. Hierdoor is een oordeelkundige plaatsing van alle technieken mogelijk, en blijven deze ten alle tijde bereikbaar voor nazicht en onderhoud. Door à priori de positie van de diverse leidingen in de koker vast te leggen, ontstaat een logisch en ‘proper’ verloop van de technieken. Dit uit zich tevens in een discrete inplanting van de – dikwijls storende – dakkappen in het achterdakvlak.

De tweede verdieping omvat 2 tienerkamers met aparte badcel, toilet en beperkte berging met toegang tot de leidingkoker.

Gelet op het bouwprogramma was het niet nodig de 2e verdieping volledig te volbouwen, doch was het uitdaging het dakvolume in de huizenrij op een eigentijdse manier te beëindigen. Het hellend dak sluit aan op het voordakvlak van de aanpalende woning, doch wordt onderbroken door een balkvormig volume dat op het hoofdvolume werd gelegd. Het uitstekend gedeelte met afgeschuinde gevelbeplating geeft beide tienerkamers aan voor- en achtergevel een ruime kijk op de wereld.

Wat gevelmaterialen betreft werd gekozen voor onderhoudsvriendelijke materialen en tijdloze kleurkeuzes: de grijze gevelsteen heeft een klassiek M50-formaat, maar door de verwerking in wildverband en met dunbedmortel, evenals door de keuze de eerder ruwere zijde van de gevelsteen naar voor te brengen, resulteert dit in een gevel met karakter. Het zwarte balkvormige volume en hellend dak, evenals zwart aluminium buitenschrijnwerk vormen een krachtig contrast. Houtkleurige beplating aan poort, voordeur en gelijkvloerse penanten aan de achtergevel brengen het geheel tot leven en zorgen voor de warme toets.

Referentie GDR-architecten: DEMEY01, i.s.m. architect Wim Remy

PDF Downloaden

demey01-projectpage-inline-001

demey01-projectpage-inline-001

GERELATEERDE PROJECTEN