GDR-architecten bv is een multidisciplinair team van architecten en burgerlijk ingenieur-architecten. Het realiseren van hedendaagse architectuur waarbij stedenbouwkundige en architecturale kwaliteiten verzoend worden met functionele logica & duurzaamheid is onze doelstelling.

BROWSE BY CATEGORY :

BROWSE BY TAGS :

Projecten | Renovatie 63 appartementen

Renovatie 63 appartementen

Renovatie 63 appartementen

Coupure Rechts, Gent

PROJECT INFO

  • CATEGORIE : appartementen, gevelrenovatie
  • PROJECT TYPE : renovatie
  • LOCATIE : Routebeschrijving
  • NAAM OPDRACHTGEVER : VME Frascati
  • OPLEVERINGSDATUM : 28.01.2015 (VO)
  • BOUWKOST : € 836.788,90 (excl. btw)
  • AANNEMER : Renotec nv
  • HUIDIGE DOSSIERFASE : Opgeleverd

Het project betreft een appartementsgebouw met 7 bovengrondse bouwlagen, gebouwd eind de jaren ’70 door bouwbedrijf Amelinckx.
GDR-architecten werd gecontacteerd door de Vereniging van Mede-eigenaars teneinde een onderzoek in te stellen naar de diverse problematieken op de balkons en een stappenplan te ontwikkelen naar de aanpak ervan.

Hoewel reeds eerder herstellingswerken werden uitgevoerd aan de terrasdichtingen van de balkons in de voorgevel, werd men sinds geruime tijd opnieuw geconfronteerd met tal van schadegevallen / problematieken :
- betonschade en roeste plekken op de betonnen borstweringen en aan de terrasplaten
- roest en vorming van stalactieten op de terrasbanden, daar waar de borstweringen verankerd zijn
- vorming van stalactieten onderaan de terrassen t.h.v. de uitzettingsvoegen
- vochtschade in de appartementen ter hoogte van de regenwaterafvoeren, welke achter een metselwerkpenant ingewerkt werden
- de betonbalken boven de ramen lopen gewoon door van buiten naar binnen en vormen dus een grote koudebrug.
Deze schadegevallen waren meestal te wijten zijn aan gebrekkige detaillering bij het optrekken van het gebouw.

Tijdens de uitwerking van de renovatie werd geopteerd voor een uitgebreid scenario, gericht op het duurzaam wegwerken van alle schadegevallen. Door bijkomend te isoleren werden de aanwezige koudebruggen maximaal wegwerkt. De doordachte renovatie van de terrassen verzekert ook een minimaal onderhoud naar de toekomst toe.

Hiervoor werden alle borstweringen, vloerafwerkingen en dwarse muurtjes afgebroken en daarna de gestripte  betonplaten van de terrassen volledig ingepakt, zodat deze niet meer in contact kunnen komen met water. Ook de penanten in gevelsteen werden uitgebroken om de regenwaterafvoeren te kunnen vervangen, de tussen de ramen werden daarna geïsoleerd en afgewerkt met een plaatmateriaal.

De bouwheer koos voor een nieuwe vloerafwerking in natuursteen en een beglaasde borstwering, welke het zicht op de Coupure vanuit de appartementen maximaal maakt. Samen met de aluminium bekleding van de terrasboorden krijgt de nieuwe gevel zo een zeer licht en hedendaags uiterlijk.

Naast de gevelrenovatie werd het volledige platte dak van het gebouw geïsoleerd en voorzien van een nieuw dakdichtingsmembraan. Een aantal eigenaars maakten van de gelegenheid gebruik om het buitenschrijnwerk te vervangen.

Referentie GDR-architecten : FRASCAT1

PDF Downloaden

Zicht Coupure Rechts

Detail terrassen

GERELATEERDE PROJECTEN