GDR-architecten bv is een multidisciplinair team van architecten en burgerlijk ingenieur-architecten. Het realiseren van hedendaagse architectuur waarbij stedenbouwkundige en architecturale kwaliteiten verzoend worden met functionele logica & duurzaamheid is onze doelstelling.

BROWSE BY CATEGORY :

BROWSE BY TAGS :

Blog | Nulenergiewoning met praktijk in Ninove neemt deel aan Ecobouwers Opendeur 2012

Nulenergiewoning met praktijk in Ninove neemt deel aan Ecobouwers Opendeur 2012

Blog_2012-11-11_EcobouwersOpendeur2012_01

Bond Beter Leefmilieu organiseert elk jaar in november het evenement Ecobouwers Opendeur. Tijdens deze opendeurdagen kom je alles te weten over bouwen met aandacht voor energiezuinigheid en duurzame materialen. In deze 15e editie konden nieuwsgierigen voor het eerst ook een kijkje nemen in de nulenergiewoning met praktijk in Ninove. Door de grote interesse waren beide rondleidingen volzet.

GDR-architecten gaf toelichting bij de gemaakte ontwerpkeuzes. De bouwheer deelde zijn gebruikservaringen met de bezoekers. Deze nieuwbouwwoning werd gerealiseerd na afbraak van een bestaande woning. Om verschillende redenen genoot deze werkwijze de voorkeur boven renovatie of nieuwbouw op een andere locatie. Bij het ontwerp werd de nadruk gelegd op compactheid, een zuivere planopbouw, maximale daglichttoetreding en een slimme integratie van technieken. De niveauverschillen in het terrein werden aangewend om de trap een sleutelrol in het ontwerp te geven. Het open plan laat toe om in elke ruimte de volledige perceelsbreedte te ervaren. Een doorgedreven eenvoud inzake materiaalgebruik en detaillering versterken de ruimtelijkheid.

De ramen werden ten opzichte van de gevelsteen diep naar achter en volledig achter slag geplaatst, wat het massieve karakter van een gevel in verlijmde handvormsteen versterkt. De grote glasoppervlakken zorgen naast aanzienlijke zonnewinsten voor een nauw contact tussen binnen en buiten. Om de energievraag te beperken, werd maximaal ingezet op een kwalitatieve gebouwschil (thermische isolatie, buitenschrijnwerk, zonwering, luchtdichting, …) en de optimale integratie van een goed ventilatiesysteem. Hierdoor konden alle overige technieken tot een absoluut minimum beperkt worden. De PV-cellen lijken het volledige energieverbuik op jaarbasis te zullen dekken. Centraal gelegen en toegankelijk blijvende leidingenkokers garanderen op termijn elk onderhoud of integratie van nieuwe technieken zonder aanpassingswerken.

Meer info over Ecobouwers Opendeur vindt u op www.ecobouwers.be

Meer info over de nulenergiewoning met praktijk in Ninove vindt u op de projecpagina.