GDR-architecten bvba is een multidisciplinair team van architecten en burgerlijk ingenieur-architecten. Het realiseren van hedendaagse architectuur waarbij stedenbouwkundige en architecturale kwaliteiten verzoend worden met functionele logica & duurzaamheid is onze doelstelling.

BROWSE BY CATEGORY :

BROWSE BY TAGS :

Projecten | Nieuwbouw nulenergiewoning

Nieuwbouw nulenergiewoning

Nieuwbouw nulenergiewoning

Lembeke

PROJECT INFO

  • CATEGORIE : kantoren-commerciële-ruimtes, woningen
  • LOCATIE : Routebeschrijving
  • NAAM OPDRACHTGEVER : Hendrik Van de Veere
  • AANNEMER : Ronny Bauwens
  • IR STABILITEIT : Ir. Donald Desmet
  • IR TECHNIEKEN : Ir. Donald Desmet (Mozaiek Architecten)
  • HUIDIGE DOSSIERFASE : Opgeleverd

Bij het nemen van de beslissing om een nieuwbouwwoning op te richten, werd mede geopteerd voor het realiseren van een passiefwoning. Dit heeft een belangrijke rol gespeeld bij de aankoop van de bouwgrond: de oriëntatie van het perceel en de bestemming voor een halfopen bebouwing, waren doorslaggevend bij de keuze van het terrein.

Het creëren van een duurzame woning zonder te moeten inboeten aan comfort, ligt aan de basis van het ontwerp. Een passieve woning om actief in te leven is het resultaat!

In de ontwerpfase werden we geconfronteerd met beperkende stedenbouwkundige randvoorwaarden zoals de verplichting van een hellend dak. Dit heeft een grote impact gehad op het ontwerp: om optimaal gebruik te kunnen maken van passieve zonne-energie, diende de bovenbouw versmald te worden.

De voorgevel is bewust vrij gesloten gehouden. Aan de oost- (achtergevel) en zuidzijde (zijgevel) werd veel glas gebruikt. Deze bieden openheid naar de tuin en laten passieve zonne-energie toe.

Dit resulteerde in een woning met veel lichtinval, ruimte en een bijzondere materiaalkeuze.

Passiefwoning: oriëntatie, compactheid (volume versus oppervlakte), isolatie, specifieke ventilatie,… kunnen ervoor zorgen dat tot 70% minder energie nodig is voor het verwarmen van de woning.

Bij dit project is getracht om binnen de traditionele stedenbouwkundige bepalingen een hedendaagse woning te creëren. De keuze voor gegalvaniseerde staalplaten laat toe dit materiaal voor zowel de gevel, de sectionaalpoort, als het hellend dak (nog verder te realiseren) te gebruiken.

Dit materiaal is een niet voor de hand liggende keuze, maar biedt een antwoord op enerzijds de grote glaspartijen, en anderzijds de massiviteit van de sokkel (stapelverband van stenen).

Waar een klassiek plan vertrekt van het principe dat elke ruimte zijn functie heeft, is hier getracht de leefwijze van de bewoners door te trekken in de planopbouw en de beleving ervan. Leefruimte en keuken vormen één geheel.

De ouderslaapkamer, badkamer en bureauruimte werden ondergebracht op de 1ste verdieping.  Deze bureauruimte staat door middel van een vide in rechtstreeks contact met de leefruimte. De kinderslaapkamers werden onderdaks ingericht.

De badkamer is een open ruimte tussen de ouderslaapkamer en overloop naar de kinderslaapkamers.

Prijzen

Dit project werd in de Benelux Trophy voor Thermisch Verzinken 2013 verkozen tot laureaat in de categorie Woningbouw.

 

Referentie GDR-architecten: XVHLEM01

PDF Downloaden

xvhlem01-projectpage-inline-001

xvhlem01-projectpage-inline-002

GERELATEERDE PROJECTEN